Η ακμή είναι μία δερματολογική πάθηση τόσο του προσώπου όσο και του σώματος και αποτελεί κοινό φαινόμενο κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Δημιουργείται από φλεγμονή στους πόρους της επιδερμίδας. Η λιπαρότητα του δέρματος και τα νεκρά δερματικά κύτταρα φράζουν τους πόρους οδηγώντας στη φλεγμονή.
Η αντιμετώπισή της γίνεται ανάλογα με την κλινική εικόνα.
Οι ουλές ακμής δημιουργούνται από την φυσιολογική επούλωση των φλεγμονών της ακμής. Η ηλικία, το φύλο, η δομή του δέρματος και τα χαρακτηριστικά των ουλών διαμορφώνουν το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο των ουλών ακμής.
Τα μαλλιά αποτελούν βασικό «συστατικό» της εξωτερικής εμφάνισης. Παράλληλα λειτουργούν και ως καθοριστικό στοιχείο της εσωτερικής ευημερίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες και ανανεώνονται.
Υπάρχει όμως και η παθολογική τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες τρίχες ημερησίως από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται.
Πρόκειται για μικρά, στρογγυλά άμισχα ή έμμισχα επάρματα της επιδερμίδας. Μπορεί να είναι ροδαλά, καστανά ή ακόμα και σκουρόχρωμα.
Εντοπίζονται συνηθέστερα στο λαιμό, στις μασχάλες, στα βλέφαρα, στους μηρούς, στην πλάτη και κάτω από το στήθος.
Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια (περιοφθαλμική υπερμελάχρωση) είναι περιοφθαλμικές αλλοιώσεις του δέρματος που οφείλονται στην υπερβολική συγκέντρωση μελανίνης στην εν λόγω περιοχή, στην κυκλοφορία του αίματος ή σε άλλους κληρονομικούς παράγοντες γενετικής προδιάθεσης.
Το προγούλι-διπλοσάγονο είναι ένα έξτρα στρώμα λίπους που εμφανίζεται κάτω από το πηγούνι και εμφανίζεται τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.
Το δέρμα αρχίζει να χαλαρώνει με το πέρασμα των χρόνων μια και χάνει την ελαστικότητά του οδηγώντας στην εμφάνιση διπλοσάγονου.
Η αύξηση του βάρους δεν είναι πάντα η αιτία για τη δημιουργία του, μπορεί όμως να συμμετέχει σε αυτό.
Οι πανάδες οφείλονται σε δυσλειτουργία των κυττάρων της επιφάνειας του δέρματος που ονομάζονται μελανινοκύτταρα και σχετίζονται με την παραγωγή μελανίνης.
Αποτελούν ένα πολύ συχνό και ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα για την αισθητική του προσώπου.
Τα αίτια της εμφάνισης είναι η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό, κληρονομικοί παράγοντες και ορμονικές ανωμαλίες από λήψη αντισυλληπτικών.
Η χαλάρωση του προσώπου πρόκειται για την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται μετατόπιση του λίπους.
Με το πέρασμα του χρόνου το δέρμα χάνει την ελαστίνη και το κολλαγόνο του και σε συνδιασμό με τη βαρύτητα η επιδερμίδα σταδιακά αρχίζει να χαλαρώνει, δημιουργώντας ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα στην εμφάνιση κάθε γυναίκας και άνδρα.