Κλείστε το ραντεβού σας


Έρπης Γεννητικών Οργάνων

Ο έρπης γεννητικών οργάνων είναι μια κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητου τύπου 2 (HSN-2). Τόσο η πρωτοπαθής λοίμωξη όσο και οι υποτροπές είναι ασυμπτωματικές στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ όταν υπάρχουν συμπτώματα αυτά αφορούν ομαδοποιημένες φυσαλίδες, πόνο και σύστοιχη λεμφαδενοπάθεια.

Οι υποτροπές έχουν συνήθως ηπιότερη κλινική εικόνα. Η νόσος πορεύεται με εξάρσεις και υφέσεις.

Μετάδοση

Ο ιός του έρπητα των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής (κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής), ακόμη και αν το άτομο που είναι μολυσμένο δεν έχει εμφανή συμπτώματα ή βλάβες. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της ασυμπτωματικής φάσης (δηλαδή, όταν δεν υπάρχουν ορατά εξανθήματα ή έλκη).

  • Άμεση επαφή με τις βλάβες: Ο ιός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με τις πληγές, τις φυσαλίδες ή τις εκκρίσεις του μολυσμένου ατόμου.
  • Ασυμπτωματική μετάδοση: Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εξανθήματα, μπορεί να υπάρξει μετάδοση μέσω του δέρματος ή της βλεννογόνου μεμβράνης.
  • Επαφή με μολυσμένα αντικείμενα: Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε σπάνιες περιπτώσεις μέσω μολυσμένων αντικειμένων, όπως πετσέτες ή ξυράφια, αλλά η κύρια οδός μετάδοσης είναι μέσω άμεσης σεξουαλικής επαφής.
Πρόληψη για την αποφυγή υποτροπών του έρπη των γεννητικών οργάνων
  • Αποχή από σεξουαλική δραστηριότητα όταν υπάρχουν βλάβες
  • Απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού
  • Κατασταλτική αγωγή όπου χρειάζεται
  • Σωστή ενημέρωση των ασθενών
Θεραπεία του Έρπητα Γεννητικών Οργάνων

Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία για τον έρπητα, καθώς ο ιός παραμένει στον οργανισμό για πάντα. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των εξάρσεων.

  • Αντιικά φάρμακα όπως ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη και φαμσυκλοβίρη. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων και να επιταχύνουν την επούλωση των βλαβών. Μπορούν επίσης να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους ανθρώπους.
  • Η χρήση προφυλακτικών μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αν και δεν παρέχει πλήρη προστασία, καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από περιοχές του δέρματος που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό.
  • Οι άτομα που γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση αποφεύγοντας τη σεξουαλική επαφή κατά την έξαρση του ιού ή όταν υπάρχουν ενεργές πληγές.
  • Χρήση παυσίπονων και κρύων κομπρεσών στην περιοχή των βλαβών για την ανακούφιση από τον πόνο και την καύση.
  • Τα αντισηπτικά διαλύματα ή οι αλοιφές με κορτιζόνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τη φλεγμονή και τον ερεθισμό.

Σε ασθενείς με συχνές υποτροπές η καθημερινή κατασταλτική αγωγή κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου μειώνει τη συχνότητα των υποτροπών κατά 75%.
Ο ιός του έρπητα μπορεί να παραμένει «λανθάνον» (ανενεργός) στο νευρικό σύστημα και να επανεμφανίζεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως άγχος ή συναισθηματική ένταση, κόπωση ή αδυναμία, ανοσοκαταστολή, ορμονικές αλλαγές κ.α.

Success Stories

More than 250 five-star reviews on Google